19 July 2011

Jadi Veterinarian Untuk Satu Hari. Masa Untuk Suntikan!

Actually, this is my dream job. :)

Sebenarnya bukan veterinarian (doktor haiwan) betul-betul pun, hahaha. Anjing peliharaan saya tiba-tiba sakit. Mula-mula tak perasaan sangat, bila dah keluar simptom penyakit ni, barulah saya perasan yang anjing saya sakit teruk. Patutlah badannya mengurus. Huhuhu.
Diagnosis: Canine Distemper
"THE CANINE DISTEMPER VIRUS (CDV) IS A HIGHLY CONTAGIOUS DISEASE THAT AFFECTS MANY PARTS OF A DOG’S BODY, INCLUDING THEIR RESPIRATORY AND CENTRAL NERVOUS SYSTEMS, AS WELL AS THEIR GASTROINTESTINAL TRACTS."

Simptom: Demam, hilang selera makan, mata merah, mengalami kemurungan, bersin, batuk-batuk, selsema, berhingus, badan lemah, kesukaran bernafas.

  canine disemper

So, semalam sempat singgah ke Vet Pharmacy untuk beli ubat ni. Masa untuk menyuntik!


Sorry gambar kabur, banyak gambar terpadam, huhuhu, tangan gatal, salah delete folder, mau nangis owh. Gambar ubat saja yang ada ni. Masa suntik si Popi, adik lelaki saya terpaksa pegang badannya, saya suntik di pahanya, miahaha, syiok owh, I hope Popi tak rasa sakit. Cepat sembuh ya Popi. :)

So kalau you all semua ada kucing, anjing atau haiwan peliharaan kamu yang sakit, cepat-cepatlah bawa ke klinik haiwan ataupun just pergi ke Vet Pharmacy untuk dapatkan ubat, yang penting you all dah tau apa simptomnya.



Cik Azura: Sangat geli pada darah manusia, tapi tak pula geli pada darah binatang. Pelik. 


2 Sweet Roses!:

Ko memang tuan yg baik..hehe
Semoga Popi cpt sembuh..

@Stella~Yahuuuu, thanks ah mandak, popi sudah ada sihat2 sikit tu, pandai makan, pandai main sudah, biarpun masih lemah, ekekee.

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More