18 March 2011

[Video] Anjing Terselamat Daripada Tsunami Setia Menjaga Temannya Yang Cedera

 

Sementara para penyelamat mengejar masa untuk mencari mangsa-mangsa Tsunami yang masih hidup, organisasi pencinta haiwan juga sibuk menyelamatkan binatang-binatang peliharaan yang ditinggalkan oleh tuan mereka semasa menyelamatkan diri. 

Dua ekor anjing ini terselamat dan salah seekor daripadanya cedera parah. Perhatikan betapa setianya anjing ini menjaga kawannya yang cedera parah. Hati ini pun ikut terharu, sedih dan tersentuh melihat video ni. 

Seperti manusia, binatang-binatang ini juga semakin hari semakin lemah. Mereka  kesejukan dan tidak mempunyai makanan. Jika tidak diselamatkan, mereka juga akan mati.

Syukurlah ada juga organisasi dan insan-insan yang berjiwa mulia sudi menghulurkan bantuan. Merekalah yang menyelamatkan binatang-binatang ini. Dan tahniah juga kepada oerganisasi ini, Japan Earthquake Animal Rescue and Support yang sampai ke saat ini masih bertungkus-lumus mencari dan menyelamatkan binatang-binatang ini.

Sama-samalah kita doakan, semoga mangsa-mangsa Tsunami, tak kiralah manusia ataupun binatang yang masih hidup sempat diselamatkan dan berjaya disatukan dengan keluarga masing-masing. Amin.

Ikuti berita penuh mengenai anjing ini di SINI.


Praying: God, please help Japan. Provide comfort, food, water, shelter, love, reassurance, guidance, strength, hope, reunions with loved ones, and protection.

5 Sweet Roses!:

What a loyal dog he is.. We should learn the value of friendship from these dogs. God bless them..

@AnnieMing~Yaloh, sedih owh, anjing pun ada perasaan, uhuhuhuhu. (Ambil tisu lap airmata)

Saya masih belum dapat terima apa yang terjadi. Bila saya menonton ni video lagi tambah sedih...Kan bagus kalau kita semua sifat macam ni. Sama-sama susah, sama-sama senang...true friend will never leave your side no matter what happen...

Ini ada yang mengaku kawan sejati tapi bila ada kesusahan, semua lari sebab takut terlibat sama dalam tu masalah...

adoh ni la ni man best friends kan..miracle bh ni...ni baru la true friend...

@Jane~Ya bah, bila sa tinguk tu video tsunami kan, seram saya rasa tau, tak dapat sa bayangkan kehilangan keluarga, takut owh. Ni anjing ni pula bikin sa terharu, anjing pun ada perasaan owh, sedih tul.

@Beaty~Memang miracle, harap2 tuan dorang ni masih hidup kan, kesian owh, huhuhuhu.

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More