16 December 2010

Pernah Tak Kala Jengking Masuk Rumah Kamu?

Holla guys, lupa nak bagitau kamu, semalam adik Zura jumpa kala jengking masa dia tengah cuci kain. Nasib baiklah kala jengking tu tak sengat adik Zura. Sedapnya dia bertapuk dekat washing machine. Ish ish ish. Kala jengking kan hidup di hutan, kenapa pula boleh sampai rumah kami ni ah? 

For your information, maybe dia datang dari hutan dekat atas bukit taman tempat kami tinggal ni, ish semalam nak tidur pun takut. Kalau lipan tu biasa juga kita nampak, ni kala jengking, first time Zura nampak ni, secara live gitu. Rasa happy, takut, suka, teruja, bercampur-campur, hahaha (orang yg study pasal biologi haiwan dan entomologi ni memang senang teruja nampak benda2 macam ni, kakaka). Mum Zura terus ambil penyapu and ketuk kepalanya, kesian pula, ekekeke.

Nah, ini gambar yang sempat Zura ambil sebelum "mayatnya" dibuang ke longkang, huhuhu.





(Istilah Saintifik: Entomologi adalah cabang sains yang mengkaji mengenai serangga.)

4 Sweet Roses!:

mcm sia nda pernah nmpk kala jengking.. huhuhu.. tp kalau mama sia pun sama jg.. ambik penyapu ketuk sampai mati! :D

@Just~Ya bah, saya menengok jak ni, teruja, kagum, macam2 ada, sot kali sa ni. Mum sa terus ambil penyapu ketuk kepala tu scorpion, ekekeke, cepat owh dia.

Yay, kalau musim hujan memang ramai-ramai tu ni benda datang...
Di rumah paling selalu keluar tu tongkilamai, siok2 masak di dapur tiba2 nie muncul. Penyelesaian, ketuk pakai apa2 ja yang sempat capai...hahahaha. After that bagi ayam makan, supaya sihat dan kuat.

Paling bikin panas, siok2 kami nyanyi happy bday dulu...tiba2 tongkilamai menjelma. Apa tida bertempiaran...heheheehehe
Masih ada tu gambar, nanti lah saya kasi blog...

@Sumandak~Hahahaha, uiii bikin takut owh, bah jangan lupa kasi masuk blog, mo juga sa tinguk ni, ekekekeke, ish memang tawau sekarang hujan jak ni, teda matahari, nasib tidak banjir, ekekeke.

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More