14 December 2010

Kerana Kedaifan, Lelaki Ini Membuat Pakaiannya Daripada Sampah



Lelaki yang berasal daripada Guangzhou, China ini hanya mampu menggunakan bahan-bahan buangan untuk dijadikan pakaian seharian. Pakaiannya dihasilkan daripada sisa-sisa surat khabar dan bahan-bahan lain yang dipungut dari tong-tong sampah. 

Sekurang-kurangnya lelaki ini tidak mengharapkan simpati dari orang saja kan? Walaupun hidup dia susah, tak berumah, tak berkeluarga, dia masih mampu berdiri atas kaki sendiri (berdikari) untuk mencari makanan bagi mengisi perut. Kreatif juga orang ini. Dia mampu hidup biarpun serba kekurangan, kalau kita dapatkah hidup macam tu?



P/s: There may be no pots of gold there among the garbage cans, but there is the glimmer of hope and survival that shines through this man’s personal efforts. *Speechless*

6 Sweet Roses!:

Speechless saya baca tu nota kaki...
Saya lagi respect orang begini, serba kekurangan tapi tetap berusaha mencari sesuatu biarpun dari tong sampah...
Daripada yang lain, sudah lah kekurangan menyusahkan lagi. Merompak, meragut, membunuh...Kalau ya pun cari makan, jangan sampai buat jahat...

@Sumandak~Yaloh kan, okay lagi dia ni, bukan kasi susah orang, ko tau, baru2 ni ada pengemis masuk office sa minta duit, kami nda bagi sebab hampir setiap minggu datang minta, last2 marah2 owh dia nda kana bagi duit, ish teruk betul.

dia ni lebih mulia dri org kaya yg dpt kekayaan dri rasuah dan pembunuhan

@Anonymous~Setuju dengan pendapat kamu. Hihihihi.

P/s: Napa tak tinggalkan nama? :)

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More