13 November 2010

Tutorial - Verify Blogger Anda Untuk Google Webmaster Tools

Hai semua! Dah baca "Tutorial - Ketahui Cara Mengesan Malware Pada Blog Kita" ka? Saya rasa ramai yang dah cuba, ada yang dapat buat, ada yang tak dapat buat. Pada yang dah dapat buat jangan lupa share dengan kawan2 ya, dan pada yang belum dapat buat, cuba ulangi langkah2 yang saya berikan di tutorial tu. Dan jika masih ada masalah, just tinggalkan komen, nanti saya akan cuba sedaya upaya saya untuk menerangkan dengan lebih jelas ya.

Owh ya, bila kamu cuba ikut langkah2 yang saya bagi tu, ada tak diantara kamu yang diminta untuk verify blogger kamu? Semalam One2paii ada bagitau, dia kena verify blogger, baru boleh dapat masuk bahagian dashboard Google Webmaster Tools. So kalau ini masalah yang kamu hadapi, just ikut steps dibawah:

1. Sign-up di Google Webmaster ToolsPada bahagian bawah sebelah kanan, click "Create An Account Now". Isi semua maklumat yang diperlukan. Bila dah siap, pergi ke Google Webmaster Tools untuk sign-in.
(Kalau dah sign-up and add a site, skip langkah 1-2)
Click for larger view.
2. Pastikan kamu berada di page "DASHBOARD" dimana kamu boleh menambah url blogger kamu. Pastikan alamat url lengkap seperti berikut.

http://your_blog_name.blogspot.com

3. Selepas click "ADD A SITE", kamu akan sampai ke "OVERVIEW PAGE". Click "VERIFY YOUR SITE". Pada menu dropdown, pilih "ADD META TAG". Copy meta tag code yang Google generate untuk kamu.

4. Masuk blogger kamu. Pergi ke Dashboard>Design>Edit Html. Cari code <head> dan paste meta tag code selepas code ini. Save template.

Credit to eHow.com
5. Pergi semula ke Google Webmaster Tools. Click butang "VERIFY". Google akan confirmkan meta tag code yang kamu paste ke html blogger kamu, dan siap! Kamu sekarang boleh gunakan kemudahan dan tools yang disediakan oleh Google Webmaster Tools. :)

Kamu cuba dulu ya, kalau okay atau tak okay, jangan lupa bagitau. Hihihi.

8 Sweet Roses!:

it works! thanks for the tips ya! =)

dah dapat dah zura..gua ikut cam lu ajau..lu memang cikgu gua yang terbaekk..jum gua belanja makan coki2..hahah..tq baii..

@one2paii~Hahahaha, okay okay set, jangan lupa cuki-cuki tu, eklekeke.

nanti apa la kecanggihan yg ada di situ?

sia mo jg buat tp malas2 pulak sia ni.. bisuk2 la.. kasi remind sia aa.. hahaha...

Tp, apa kunun objective dia buat ni benda?? Naa.. skema ayat sia tiba2. Hahahah..

Thanks for the banner..

@Sasa Al-Sharif~Hahaha, nda tau apa yang canggih, ni sambungan tutorial yg before this, ada yang nda dapat buat, tanya macam mana mau verify :)

@Just~Owh, ni sambungan tutorial before this, tutorial untuk check si Malware dalam blog kita. ada yang terpaksa verify dulu baru bulih test Malware. :)

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More