11 November 2010

Tutorial - Ketahui Cara Mengesan Malware Pada Blog Kita

Lagi-lagi Malware! Kalau dibiarkan Malware beranak pinak di blog kita, memang confirm page view jatuh. Siapa berani masuk blog yang ada Malware? Kecuali orang tu gila, tak sayang komputer memang beranilah masuk blog yang ada Malware ni.

So ada kawan saya tanya macam mana mahu detect Malware dalam blog kita. Sebab kadang2 ada antara kita tidak tahu punca Malware tu. Kadang2, gara2 kita letak gadget bloglist dalam blog kita, terus kita dapat Malware, sebab ada antara blog kawan kita yang bawa Malware, so bila kita include url blog dorang, kita pun kena sekali. Ish ish ish!

Cara paling senang untuk detect Malware dalam blog kita, ialah dengan menggunakan Google Webmaster Tools.

1. Pergi ke Google Webmaster Tools.

2. Sign-in guna email yang kita biasa guna untuk masuk Blogger.

Click for larger view.

3. Click "ADD A SITE" dan masukkan url blog. (Kalau dah pernah buat tak payah buat lagi)

Click for larger view.

4. Click url blog yang kamu mahu check.

Click for larger view.

5. Bila dah click url tu, akan nampak bahagian DASHBOARD. Perhatikan bahagian sebelah kiri. Click DIAGNOSTICS. Then Click MALWARE.

Click for larger view.

6. Lastly, bila keluar mesej macam ni, tahniah! Blog anda bersih dari serangan Malware keparat. :)

Click for larger view.
Tapi ada sesetengah antara kamu akan diminta untuk verify account blogger kamu. Saya sendiri pun tak tahu, nasib baik kawan kita, one2paii bagitau. So bila saya search info, ini yang saya dapat dan saya himpunkan di entry "Tutorial - Verify Blogger Anda Untuk Google Webmaster Tools", saya harap lepas ni kamu dapat buat tutorial ni dan jangan lupa share dengan kawan2 ya. :)

Do you know: Malware, short for malicious software, is software designed to secretly access a computer system without the owner's informed consent. The expression is a general term used by computer professionals to mean a variety of forms of hostile, intrusive, or annoying software or program code.

18 Sweet Roses!:

nice info bai..gua lagsung x tahu pasal nie..nice nice

thanks ar Zura...sa dah cek, still ok lg blog sa...ngeeee..;P

wua...sy gak bebas dr malvare keparat... sebab kadang2 member2 yg bw dtg, google crohme detect malvare....

@Lydia Miza(Aidyl Azim)~Welcome dear, baguslah kalau info ni dapat bantu Lydia and kawan2, ekekee. :)

@one2paii~Saya pun baru tahu bah ni, tu lah mau share sama kamu semua. :)

@Siti Mashitah Saidin~Ya betul, tulah dalam blog list kita jangan include url blog kawan kita yang ada malware. Tapi kita mesti kasitau kawan kita juga, supaya dia boleh cari punca malware keparat tu. :)

pagi-pagi lagi tadi sy dah buat...perghhh memang bersih sebersih syampoo CLEAR..kelumumur pun tak ada. Tapi malangnya walaupun Malware tak ada, rakan2 dia yang lain pulak timbul masa tengah dignosis. Antara rakan2 dia yang timbul adalah seperti tupperware, hardware, cookware,software, silverware...dan ketua dia yang paling ganas ialah warehouse.(Sebab tu perkataan ware dia kat depan!!)

tak jumpe la bahagian dashboard tu...:(

@jomsantaisekejap~Hahahaha! Warehouse paling hebat sebab "ware"nya didepan kan? ekekekeke! Mau pengsan saya ketawa ni.

@~ PIJA ~~Hai Pija, dah klik url blog kamu tak? Kalau dah klik dia akan terus ke dashboard tu, cuba ulang langkah 3-5. :)

tQ kak zura ngn info neyh......
dah cek gak d blog jane yang baru :)

kenape de verify erk?selagi x verify xleh nk kua dashboard tuh

@ZanaVehement~Okay dear, hehehehe! Ko take care sana ah Jane. Kirim salam sama si Shell.

@one2paii~Aik? Saya tak perlu verify pula, hrmmmmmm, jadi geng, ko verify macam mana tu?

sometimes untuk verify kena letak meta tag kat dalam blog kita...benda tu ada google tunjukkan. Just click kat verify tu nnt google tunjukkan kat mana nak letak meta tag...

@jomsantaisekejap~Betul tu fren, hehehehe! Bila dah verify, semua kemudahan Google Webmaster Tools boleh dipakai. :)

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More