19 October 2010

Tutorial - Download Photo Albums From Facebook (FIREFOX ONLY)

Hai semua, pernah tak kamu rasa geram bila nak download semua pictures dari photo albums dalam Facebook? Kalau 10 atau 20 pictures masih boleh tahan la, tapi kalau sudah sampai beratus-ratus dalam satu album macam mana? Takkan nak buka satu-satu picture dalam album then click save image as? Baru satu album, kalau nak download pictures dari album lain lagi, macam mana? Hahaha! 

Bila timbul masalah teknikal macam ni, jangan susah, tanya jak Mr Google, semua soalan pasti ada jawapannya, yang penting you all kena rajin cari dan sabar. 

Kebetulan hari ni manager minta tolong download semua picture dalam album kelab persatuan (Facebook) yang dia ikut. Dia malas klik satu-satu untuk save. Pandainya dia suruh saya pula, ish ish ish. Saya ingatkan satu album jak (itupun sudah ada 199 biji gambar dalam album tu), rupa-rupanya ada 8 album (masing2 lebih 100 pictures)!!! Ini tak boleh jadi, takkan saya nak click satu2 untuk save? Kan buang masa saya?

Lepas bermesra sakan dengan si Mr Google, akhirnya ini jawapan yang dia bagi: 
FacePAD! Now you want to download these photos, instead of downloading them one by one you can save plenty of time by downloading the full album with a single click!

Apa itu FacePAD? FacePAD ialah free extension yang hanya terdapat dalam MOZILLA FIREFOX. Extension ini membolehkan kita download semua picture dalam photo album di Facebook dengan hanya sekali click. Senangkan? Tapi you all mesti download dulu extension ni baru boleh pakai okay. Just ikut steps dibawah. Kalau gambar tak jelas, click saja for larger view.

A) Download FacePAD
1. Buka Mozilla Firefox. Click TOOLS>Add-ons.


2. Click "Get Add-ons", taip "FacePAD" dan tekan enter. Lepas tu click "Add to Firefox".

3. Bila keluar mesej macam ni, just click "Accept and Install".


4. Bila dah siap install, click "Restart Firefox". Tunggu Firefox buka then boleh start download sudah.





B) Download Photo Albums Dari Facebook
1. Pastikan kamu dah ada satu folder khusus untuk download picture. Untuk setkan folder, pergi TOOLS>Options



3. Okay bila dah setkan folder, mouse over to the album yang kamu nak download, right click and click "Download Album With FacePAD".

4. Tunggulah. Sekejap saja tu, ehehehe. Untuk kepastian, check folder yang kamu set tadi.


P/s: Kalau kamu dah cuba dan dapat buat, sudi2lah click like and share, hehehe. kalau tak boleh kasitau ya.

2 Sweet Roses!:

@AtieAbid~Welcome fren, hehehe, harap2 senang faham, satu petang sa buat entry ni, ekekeke! Curik masa di office...

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More