24 September 2010

Semua Media Player Laptop/PC Tak Boleh Buka Video Files? Cuba Langkah Ni.

Holla, ingat tak saya pernah cerita pasal game Warcraft III saya yang rosak disebabkan virus? Kalau tak ingat jom baca dulu "Aaaaahhhh! Virus Makan Warcraft III Saya! Aaaaaaaahhhh!". 

Nah sudah dia makan game kesayangan saya tu, dia serang lagi semua Media Player saya. Sampai satu video pun tak boleh dibuka. So, dari semalam sampai hari ni saya sibuk cari penyelesaiannya di internet. Tanya2 dengan Mr Google. Penat tau, sebab semua website yang saya cuba, satu pun caranya tidak berkesan. Benci benci benci! 

Bila buka video files pakai Gom Player, keluar mesej "Gom Player Cannot Reset Directshow". Bila buka guna Windows Media Player, keluar mesej "Class not registered". Lain2 player macam Winamp, Media Player Classic pun sama. Geramnya! 

So saya teruskan juga pencariannya, daripada saya hantar ke kedai, bagus saya try buat sendiri, ngeh3x, jimat kos mah! Hehehe. Saya pun tak pasti kenapa dia jadi macam ni, sebab semua website ada sebab2 dia sendiri, ada yang cakap bukan virus, ada yang cakap registry quartz.dll files broken, bla bla bla. Macam2lah.  

Saya ada cuba download quartz.dll files yg baru, untuk ganti dengan .dll files saya yang rosak, but still tak boleh, dah delete, cut, copy, sama juga. Dia akan balik ke quartz.dll files saya yg broken tu. Hrmmm. Download registry free scan, pun sama, tiada guna, menyemak jak.

Cari punya cari, akhirnya saya jumpa website ni, Codecs.com. So saya try ikut cara dia, cara dia paling simple, sampai saya tak yakin, but saya still cuba (nasib baik cuba), akhirnya lepas siap, hurray, everything is back to normal again! Thank God.

So if you all ada masalah sama, try this simple steps.

1. Click START > RUN.
2. Pada kotak RUN, taip "regsvr32 quartz.dll" macam dekat gambar dibawah ni. Click ENTER.

Run dialog box

Bila dah siap tekan ENTER, akan ada kotak keluar macam dibawah ni.

The file was succesfully installed

Siap! Trylah pakai Media Player you all untuk open Video files, saya jamin confirm okay punya! Hehehe!

2 Sweet Roses!:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More