17 August 2010

Facebook Kita Boleh Diceroboh?

Baru pula teringat, pagi tadi time saya nak buka Facebook, keluar msg macam ni. Betul ke ada orang hack Facebook saya ni?


Location: United States??? What the F***???

Terpaksa tukar password...


So guys, better hati2, kalau boleh, try tukar password sekali-sekala, profile Facebook saya pun dah dua kali orang tiru, haizzz, dorang ni gila ka? Kenapa aku juga yang kena, bukan  famous pun, nasib baik ada kawan nampak, dia send link n tolong report as fake profile. Meluat betul dengan orang yang pakai nama kita n profile pic sekali, eeeeee!!!!


7 Sweet Roses!:

salam santai. well it's true that our FB boleh kena ceroboh. I tak sure if its true or not but i read some artikel pasal the person yang mereka/mencipta FB ni is very genius dan pandai mengodam US secret tru computer..well, the point is, manusia yang buat komputer, so sure ada macam2 cara they can corrupt it. Always be careful with your data...even with internet banking. do not expose so much data.

@abma~Thanks for the info dear, betul cakap abma :)

hi azura.
bile tgk awk kena mcm nie, sy pun takut. mcm mana kite nak tau ade org ceroboh msk FB kite ye?

to azura & fatin...
I bukan expert IT but i ada baca from other website that orang ceroboh ni ada pelbagai cara which sometimes they are not from FB but the site as same as FB.
1) They will as u to login balik yr user name and password.
2) They will lead you to other website and ask u to registered before u can login FB
3) Sometimes they will as u 7 picture for u to regconise siapa dia dalam gambar tu
4) Your pc will be hang for quite some times masa u login. Actually they all in the same time login guna yr password dan take/copy ewhat ever they want ie "good picturs" and personel data.
dan pelbagai cara lagi. If katakan yr FB really kena ceroboh, i suggest u reset password login guna new password.

@FATIN kiddy~Saya pun tak brapa pasti, tadi kalau nak tahu ada orang tiru profile kita, just guna account FB lain n type nama kita. :)

@abma~Thanks abma, info yang bagus, yupp, setuju kita mesti tukar password kita selalu... :)

@abmatq abma for ur info... so lps nie sy mesti lebih berhati2... :)

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More