26 August 2010

Banyak Tempahan Sulaman Ni

Credit gambar: Kunaz


Holla, musim2 puasa ni, banyak pula orang nak buat tempahan sulaman baju raya, hehehe, ini peluang ni menambah duit ni, kekeke! Tapi tahun ni rasanya tak dapatlah saya terima tempahan sulaman, sebab tak mampu nak beli mesin jahit sulaman ni. Harga dia mau 3K tapi dia bukan automatik tahu, bukan macam mesin sulam epal tu, hihihi. Tapi saya memang sukalah mesin jahit ni. Maybe because saya belum pernah cuba mesin sulaman epal.

Time saya jadi Sales Consultant untuk brand Blondal ni, memang tak pernah miss, mesti ada tempahan sulaman, syukur dapat juga pendapatan sampingan. Saya pun tak minta upah mahal2, sebab saya takut dorang tak berpuas hati, lagipun saya memang minat sulaman, bukan sebab duit saja. Asal customer suka dengan corak ciptaan sulaman saya, saya sudah cukup happy! Lol!

Pernah juga saya dapat offer jadi tukang sulam. Sebab customer (tukang jahit yang kira famous di tawau ni) tu sangat berpuas hati dengan demo yang saya buat, terus dia beli mesin ni, dapat juga komisen sikit, kekeke. Gaji yang dia bagi okay juga, tapi kan saya keja dengan Blondal, quite busy, kadang2 outstation tengah malam baru pulang. Kadang2 pula kalau outstation terpaksa bermalam di quarters Blondal. So saya tolak, then dia offer pula part-time, untuk menyulam setiap hari Ahad, still saya tolak, sebab saya keja 24/7! Hari Ahad la syurga untuk sales girl macam saya ni, sebab saya dengan team saya akan buat demo dari rumah ke rumah untuk cari sales, memang penat, tapi pengalaman yang saya dapat, sangat berharga. Si tomboy ni sudah pandai menyulam lepas ikut kursus yang disediakan untuk staff Blondal, kekeke!

Kalau ada masa free dekat rumah, memang saya suka reka corak2 sulaman yang baru, dan cari teknik2 supaya sulaman itu sempurna and siap dengan cepat, kekeke. Kalau time dekat raya, memang saya sangat busy, sebab saya perlu siapkan tempahan customer, kadang2 sampai 5 pasang dorang hantar, belum campur dengan customer lain, sampai saya tak cukup tidur, nasib baik my mum tolong saya, sayang my mum, bila saya dah siap sulam, dia yang tolong bukakan kertas pengeras and benang2 sulaman yang berjuntai2 tu, nampak kemas sikit, memang terharulah dengan pergorbanan my mum temankan saya menyulam, kadang2 sampai jam 3 pagi, kekeke, dia tahu saya ni penakut, takut sendiri, hahaha!

Lepas dah tukar keja ni, saya sudah tak sentuh mesin sulam sudah, mesin sulam saya sudah kasi balik kan, kekeke, haizzz, kadang2 rindu. File corak2 and contoh sulaman saya, saya pass kan kepada team leader, sebab saya tahu dorang perlukannya untuk tunjuk pada customer time demo, dia banyak ajar and bantu saya, lama pula tak contact dia, last saya contact dia, time tu dia tengah bersedih sebab husband dia pass away, kesian, apa nak buat, Tuhan lebih sayang arwah. Sebenarnya saya sayang file tu, tapi takpala, saya cuma harap lebih ramai orang akan tertarik untuk belajar sulaman, sekurang2nya ada juga aktiviti untuk surirumah yang boleh dapat duit. Dapat juga bantu keluarga kan?


P/s: Sorry panjang pula membebel hari ni, hahaha!
octopusemoticon


0 Sweet Roses!:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More