27 August 2010

Adakah Baby Anda Menghidap G6PD Syndrome?

Huhuhu. Lega rasanya, tadi kawan satu kerja saya, Fiona bawa babynya yang comel montel tu pegi hospital untuk ambil report check tahap G6PD. Syukurlah semuanya normal sudah, at least dia senang hati and tak risau sudah. Heppy tengok dia post berita gembira di Facebook tadi, hehehe, dia tak turun keja kan hari ni. Saya pun ikut tumpang gembira ni.

Dulu waktu dia bersalin, kesian dia, baru beberapa hari bersalin, dia terus keluar masuk hospital, sebab anak dia sakit kuning and makin teruk sebab ada sindrom G6PD ni. Ada juga saya google about sindrom ni. Apa yang dia show, baby atau pesakit yang menghidapi sindrom ni, tak boleh kena atau makan kacang parang, then ubat naftalena yang kita selalu pakai untuk halau semut tu, itu pun bahaya. Semua kena jaga.

Kalau you all nak tahu psal G6PD, just click HERE. Penting ni untuk bakal2 mum untuk tahu, sebab kira bahaya juga ni kalau kita tak ambil tahu pasal penyakit2 ni. Jangan ingat kita sihat then tak nak ambil peduli bab2 kesihatan ni. Kita juga berkemungkinan besar menjadi pembawa penyakit2 berbahaya.

G6PD deficiency is an inherited condition in which the body doesn't have enough of the enzyme glucose-6-phosphate dehydrogenase, or G6PD, which helps red blood cells (RBCs) function normally. This deficiency can cause hemolytic anemia, usually after exposure to certain medications, foods, or even infections.



0 Sweet Roses!:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More